Säveltäjä ISFP

Introversion - itsennäinen, riipumaton, varovainen, rauhallinen
Sensing - käytännölinen, taitava, traditionaalinen, perusteellinen
Feeling - huolellinen, antelias, herkkä, suojeleva
Perceiving - objektiivinen, sopeutuva, spontaani, kevytmielinen

5 %

Ihmiskunnassa on noin
5% Säveltäjä typologian edustajaa.

Mikä työ sopii sinulle parhaiten?

TARKKA KYSELY 60 kysymystä NOPEA KYSELY 20 kysymystä

Emiero kyselyn täyttämällä saat selväksi, minkälaisia ammatteja sopivat sinulle parhaiten ja mitkä tulee sinun päinvastoin vältellä.

Perusominaisuudet:

  • Huomaavat tosi herkästi omaa ympäristöä
  • Arvostavat konkreettisia, käytännöllisiä tietoja
  • Eivät pidä abstraktisista, teoreetisista tiedoista
  • Sulkeutuneita ja vaiteliaita
  • Mielellään oppivat käytännölisissä esimerkeissä
  • Kaipaavat vahvasti yksityistilaa
  • Eivät pidä ristiriidoista ja konflikteista

Typologian kuvaus - Säveltäjä

ISFP-ta kiinnostaa ennen kaikkea konkreettinen tosiasia. Osaavat huomata, millaista ratkaisua tilanne vaatii ja vastata tarpeisiin oikealla tavalla. ISFP:t, joita on noin 5% maailmassa, tykkäävät taiteesta. Tähän typologian kuuluivat monia taitavia maalareita, säveltäjiä, kapellimestaria tai tanssijoita (Beethoven, Talich, Rembrandt yms.).

Syvien tarkoituksien etsiminen ei ole näille läheinen asia, he eivät tykkää abstraktiosta, tieteesta eikä teoriasta, perinteestä ja säännöllisyydestä. ISFP:t eivät suunnittele vaan yksinkertaisesti tekevät asiat.

Jos he tuntevat sisäisen impulssin, ne kiinnittyvät siihen kuin magneetti; ne ovat sotkeutuneet siihen kuin pyörre. Kun 'mestari' on halukas 'harjoittelemaan' tuntikausia hallitakseen pianokonsertin täydellisesti, se ei ole hänen mielestään valmistelu sanan oikeassa merkityksessä, minkä hän uhraa myöhempään loistavaan esitykseen yleisön edessä.

Jo tämä on hänellä „toiminta itse“, joka on ISFP:lle varsinainen esityksen osa. Sotkeutuneena toimintaan he eivät ajattele seurauksista, eivätkä tunne väsymystä tai huomaa vaarallisuutta.

ISFP:t eivät useimmiten yritä tulla sanan mestariksi, riippumatta siitä onko kyseessä puhuttu sana tai kirjoitettu, harvoin he harjoittelevat retorisia taitoja tai kirjallisen tyylin. Puhe on heillä liian abstraktinen, heillä on mieluummin sormi elämän pulssissa. Tässä käsitellään puhetta, ei kieltä. Kieli on heille tarpeeksi konkreettinen ilmiö ja sen takia heistä voivat tulla loistavia kääntäjiä. Jos joku niistä tulee kirjailijaksi, muuttuu kirjaliisuuta näin, ettei hänen jälkeen ole mahdollista kirjoittaa enää edellisellä tavalla. (F.M.Dostojevskij)

Suuri osa säveltäjiä tai baletin solisteja kuuluivat tähän tyyppiin. Maalareista esimerkiksi Vincent van Gogh. Sinne voidaan liittyä myös näyttelijöitä, jotka suorittavat hahmorooleja, monia tragedioita tai koomikoita. Niihin kuuluu myös urheilijoita, pääasiassa yksittäisillä aloilla. Kaiken tuttuin on varmaan Elvis Presley, joka edusti vielä yhden erikoisen laadun. Hän uhrasi varallisuutensa ja sosiaalisen asemansa niin, että ympäristö sopeutui hänen ihanteisiinsa ja hänen uppoutumisestaan tähän keinotekoiseen maailmaan tuli legendaarinen. Melkein kaiken päätöksen hän luovutti ympäröiville ihmisille, ennen kaikkea managerille Parkerille. Hän ei hoitanut kulujaan eikä hänellä oli ollut aavistustakaan maksetaanko kapellin jäsenille palkkaa ja kuinka paljon ja hän keksi aina vähemmän rajoituksia hemmottelulle, jota hänet lopuksi tappoi.

ISFP: tä houkutellaan vaistomaisesti kaikkeen, mikä on luonnollista ja samalla vaikuttavaa ja rustiikkisesti yksinkertaista. He haluavat olla yksin erämaassa ja luonto on heille suotuisa. He ovat loistavia töissä, joissa he voivat käyttää kykyään havaita käsittämätöntä signaalia. Monet heistä tulevat hyvin toimeen eläinten kanssa, joskus jopa villien ja vaarallisten kanssa, ikään kuin he ymmärtäisivät kielensä, ja pystyvät rakentamaan luottamuksen heidän kanssaan. He onnistuvat mm. eläinlääketieteessä tai eläintarhan hoitajan ammatissa. He pitävät myös käsityötaiteista, myös taiteellisista, koska heidän kätensä ovat taitavampia kuin sanat. Heidän on helpompi ilmaista tunteensa teoilla kuin sanoilla. He ovat näyttelijöitä, muusikoita, taiteilijoita tai urheilijoita, jotka lukitsevat itsensä; heti kun he lähtevät näyttämöltä, he hylkäävät haastattelut ja vahvistavat itseään yksityistiloissa sekä kuvaannollisesti että kirjaimellisesti.

Heidän sydämellisyys voi olla rajaton ja ehdoton mikäli se vastaa heidän arvoihiin. Osaavat huomata muiden kipua tai kärsimystä ja kuten vaikka Franciscus Assisilainen eivät epäröi kun voivat auttaa muita.

ISFP:lla on tendenssi vaihtoehtoiseen elämäntapaan, joka esittää heidän kriittistä etäisyytä enemmistön yhteiskunnasta. Heitä on ylimääräisesti paljon talonvaltaajien, ekologisten aktivistien, pasifisten, makroobiotisen ruokavalion edustajien, tai pienempien uskontojen jäsenien joukossa.

Sikäli kuin ISTP:t käyttävät instrumentteja ojennettuina käsiinsä, ISFP:t leikkivät värien, viivojen, materiaalien ja sävyjen kanssa. Heitä houkuttelee harmoninen liike, kosketus, näkymä tai kuuloherkkyys. Heidän ulospäin käänetyt aistit näyttävät olevan herkempiä kuin muissa. Siksi ne voivat olla esimerkiksi maistajat.

ISFP: n yhteydessä käytetty sana „käsityö“ ei tarkoita kiltataidot sanan lähimmässä merkityksessä. Heille sopivin käsitys on se, jossa korostetaan asiantuntijataitojen hallintaa ja samalla otetaan huomioon se tosiasia, että se on heille vapaa taide, jossa jokainen seuraava askel onkin seuraava 'vapauden aste'. Mikä on tärkeää heidän ammatillisen valintansa vaihtelulle on koulun opinnon suorittaminen, joka on heille yhtä vaikeaa, koska koulu tai instituutti tarjoaa liian vähän heidän etujensa mukaista, eikä se herätä heidän erityistä älykkyyttään.

Jos heidän tulee tehdä rutiininomaisia, ei kiihottavia ja aina toistuvia toimintoja tarkkojen sääntöjen mukaisesti, se tuntuu heille ikään kuin vankila. Jotta he olisivat tyytyväisiä ja tehokkaita, heidän pitää saada sekä valinnan mahdollisuutta ja muuttuvaa toimintaa että kunnioitusta siitä, kuinka he sinne pärjäävät.

Mikä työ sopii sinulle parhaiten?

TARKKA KYSELY 60 kysymystä NOPEA KYSELY 20 kysymystä

Emiero kyselyn täyttämällä saat selväksi, minkälaisia ammatteja sopivat sinulle parhaiten ja mitkä tulee sinun päinvastoin vältellä.